fb
twitter
google

Pojmovnik

Uw (Uwindow)

Uw 1,2 W/m2K Uw vrijednost predstavlja mjeru gubitka toplote kroz cijeli prozor i izra- žava gubitke energije u watima po kvadratnom metru prozora pri razlici temperature unutrašnjeg i vanjskog prostora od jednog Kelvina odnosno jednog stepena celzijusa (W/m2K). Bolja izolacija se postiže sa manjom Uw vrijednošću. Na starim zgradama koeficijent Uw prozora kreće se od 3,00 do 3,50 W/ m2K i više. Tabela ispod prikazuje toplotne gubitke ukoliko je vanjska temperatura -10°C a unutrašnja +22°C* Zamjenom starih prozora možete i preko 4 puta smanjiti gubitke toplote kroz prozor.

Rw 32 db

Rw - vrijednost prozora predstavlja mjeru zvučne izolacije prozora izra- ženu u decibelima (dB). Rw vrijednost, kao razina zvučnog pritiska, pokriva frekvencije od 100-3150 Hz. Mjeri se od 0dB, što predstavlja prag čujnosti, pa preko 130dB što je granica bola. Dozvoljeni nivo buke različit je za različite prostore, odnosno ljudske aktivnosti i u skladu sa razinom vanjske buke određuje se potreban nivo zvučne izolacije prozora. Smanjenje nivoa buke za 10dB čovjek doživljava kao smanjenje buke za pola. Npr. buka u našim gradovima danas se obično kreće oko 65dB. Ugodna razina buke za stambeni prostor je max. 35dB. U ovom slučaju, da bi umanjili vanjsku buku na vrijednost 35dB, potreban nam je prozor koji postiže izolacionu vrijednost od Rw=30dB

Ug

Pri odabiru stolarije sa kojom želite postići uštedu na potrošnji energije i time štediti novac, najveću ulogu će imati staklo koje izaberete jer ono najčešće zauzima najveću površinu prozora. Ug vrijednost predstavlja mjeru gubitka toplote kroz prozorsko staklo. Staklo koje ima koeficijent prolaznosti toplote Ug = 1,0 W/m2K znači da na 1m2 površine stakla gubimo 1 W energije u 1 satu ukoliko je razlika između vanjske i unutarnje temperature 1 K odnosno 1°C. LOW-E stakla ili niskoemisiona stakla su ona koja na sebi imaju poseban zaštitini premaz koji omogućava zadržavanje dijela toplote unutar prostorije i na taj način smanjuju toplotne gubitke. Današnji standard su ostakljenja dubine 24 mm (4/16/4) s time da je unutrašnje staklo premazano LOW-E premazom. Takva stakla imaju koeficijent prolaza toplote Ug= 1,0 W/m2K što je trostruko bolje nego stara IZO stakla koja su se ugra- đivala prije 20-ak godina. Samim time zaključujemo da se ugradnjom LOW-E stakala, trostruko poboljšavaju izolacijska svojstva prozora i što omogućava da kroz takve prozore uštedimo i do 70% više energije.

RC 1N, RC 2, RC 2N

Nivo protuprovalne zaštite definisan je izme- đu ostalog evropskim normama EN1627- 1630 kroz niz klasa: Klasa RC 1N - je niski nivo zaštite od provale koja se izvodi bez alata tj. tjelesnom težinom, te silinom ruku i nogu, bez upotrebe dodatnih alata. Ova zaštita se predlaže za elemente na prvom i drugom spratu objekta gdje je vrlo teško upotrijebiti tjelesnu snagu i težinu. Na sva 4 ugla ugrađen je gljivičasti zatvarač i prihvatnik sa utorom. Klasa RC 2 - je nivo zaštite od provale koja se izvodi primjenom laganih alata npr. kliješta, odvrtač, drvene kajle itd. do 3 kN pritiska / zatvaraču, te minimalno 3 min. pružiti protiprovalnu otpornost kod testiranja prema DIN EN 1627, za što je na objektu sigurno potrebno i više vremena. Ova zaštita se predlaže za prizemlja i podrumske prozore i najviše se ugra- đuje na privatne kuće. - izvodi se: ugradnja gljivičastih zatvarača i prihvatnika sa utorom na svim potrebnim mjestima, pojačano pričvršćivanje vijcima okova i profila, ugradnja sigurnosne kvake na zaključavanje sa zaštnim čeličnim plehom protiv bušenja; ugradnja sigurnosnog stakla A3 (P4A) tzv. laminiranog stakla sa 4 - strukom folijom koje se vrlo teško može razbiti ili rezati. Klasa RC 2N - sve se ugrađuje kao kod klase RC 2, jedino se ne stavlja sigurnosno staklo.

"Warm edge"

Distancer je lajsna koja razdvaja dvije ili više ploča stakla u izolacionom ostakljenju prozora. Tradicionalno za izradu izolacionih ostakljenja se koriste metalni, aluminijski distanceri. Aluminij je dobar provodnik toplote i zbog toga predstavlja svojevrsni hladni most u izolacijskom ostakljenju. Nova generacija distancera na bazi kompozitnih materijala predstavlja prvi korak ka boljoj energetskoj efikasnosti izolacionih ostakljenja. Svi distanceri zasnovani na bazi kompozitnih materijala nazivaju se “Warm edge” distanceri. Upotrebom warm edge distancera poboljšavaju se termoizolacione vrijednosti ostakljenja, te se u značajnoj mjeri smanjuje mogućnost pojave rošenja uz rub stakla na prozoru.